Ολλανδικό Σάντουϊτς και από την Eldorado Gold!

Ο Paul Wright είναι ο CEO της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold, ιδιοκτήτριας του 95% της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. η οποία εκμεταλλεύεται τα χρυσωρυχεία της Χαλκιδικής (Σκουριές, Στρατώνι, Ολυμπιάδα) στην Ελλάδα.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του παραδέχτηκε ότι η εταιρεία του χρησιμοποιεί τα κόλπα νόμιμης αποφυγής φορολογίας που περιγράψαμε προηγουμένως για να κατευθύνει τα κέρδη της από τις εξορύξεις στην Χαλκιδική σχεδόν αφορολόγητα σε φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής.

Αυτό θα γίνει με καθόλα νόμιμο τρόπο χρησιμοποιώντας τα παραθυράκια αποφυγής φορολογίας που υπάρχουν (γιατί άραγε;) στην Ολλανδία – τα οποία περιγράφει σαν “ολλανδική φορολογική τεχνογνωσία” που θα αποφέρουν πολλά κέρδη για την εταιρεία.

Αντιγράφω από άρθρο της Μαρίας Καδόγλου στο PressProject:

Όπως αποκάλυψε το Ολλανδικό Κέντρο Μελέτης Πολυεθνικών Επιχειρήσεων (SOMO), η Eldorado χρησιμοποιεί ενδιάμεσες εταιρείες-θυρίδες (mailbox companies) στην Ολλανδία για να μεταφέρει τα κέρδη της από την Ελλάδα στον φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, αποφεύγοντας να πληρώνει φόρους στην Ελλάδα. Επί αυτού ο κ. Ράιτ είναι … απολαυστικά κυνικός:

«Κατ’ αρχάς, προς το παρόν δεν έχουμε κέρδη στην Ελλάδα. Εχουμε επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και πληρώνουμε φόρους -ΦΠΑ και άλλους- που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια. Οσον αφορά τον φορολογικό μας σχεδιασμό και τη χρήση ολλανδικών εταιρειών, κάνουμε ό,τι κάνουν οι περισσότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις και είναι απολύτως νόμιμο. Προσπαθούμε, όπως κάθε επιχείρηση και κάθε φυσικό πρόσωπο, να ελαχιστοποιήσουμε με νόμιμα μέσα τους φόρους που θα κληθούμε να πληρώσουμε. Το 2017, όταν -εκτός απροόπτου- καταγράψει για πρώτη φορά κέρδη η “Ελληνικός Χρυσός”, θα φανούν τα οφέλη που θα δρέψει από την ολλανδική φορολογική τεχνογνωσία».

Με άλλα λόγια ναι, φοροαποφεύγουμε, αλλά είναι «νόμιμο» και το κάνουν όλοι! Τώρα σας κλέβουμε λίγο, αλλά από το 2017 που προγραμματίζουμε να έχουμε κέρδη, θα σας κλέβουμε σοβαρά…

(Ολόκληρο το άρθρο της Μαρίας Καδόγλου στο PressProject εδώ)

Η κυνικότητα και το θράσος του κυρίου αυτού φαίνονται και από το εξής, που είπε στην ίδια συνέντευξη:

Έχουμε, εμείς και οι εργαζόμενοί μας, καταβάλει περίπου 47 εκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.“.

Σημείωσε ότι κέρδη δεν έχει κάνει ακόμα η εταιρεία, ο κυρ διευθυντής μιλά δηλαδή μόνο για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, τον φόρο εισοδήματος των εργαζομένων και, ίσως, κάποιο ΦΠΑ που ξέφυγε της φορολογικής τεχνογνωσίας τους.

Ενώ μια πρώτη γεύση για την τεχνογνωσία της Eldorado Gold στις μεθόδους κοινωνικού αυτοματισμού αποτελούν η πρόσφατη διαδήλωση εργαζομένων της εταιρείας στην Αθήνα όπου συμμετείχε και ο Άδωνης Γεωργιάδης. Παρομοίως και η αντιπαράθεση στην Χαλκιδική μεταξύ κατοίκων της περιοχής που αντιτίθενται στην “ανάπτυξη” και ροπαλοφόρων εργαζόμενων της εταιρείας συνεπικουρούμενων από αστυνομικές δυνάμεις. Προφανώς οι ροπαλοφόροι εργαζόμενοι δεν άκουσαν για την μεγάλη απεργία στα ορυχεία του Ludlow, Colorado, USA το 1913, και τον έλληνα Λούη Τίκα.

– Με Ταξική Συνείδηση 1.92% τί παίρνω;
Πίτουρα. (δες τα σχόλια …)

ΑΧΠ
———

  • Διδασκαλείο “Σκουριές Χαλκιδικής” από http://LeninReloaded.blogspot.com
  • Πολλά και ενδιαφέροντα για την ιστορία της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.”, το πώς απέκτησε τα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική από την Ελληνική Κυβέρνηση για ψίχουλα εδώ, από τον Θοδωρή Αθανασιάδη.
  • Η ταινία “Τα Σταφύλια της Οργής” (Τζ.Στάινμπεκ 1939, σκηνοθεσία Τζ.Φορντ, 1940). Δες την εδώ.
  • Το βιβλίο “Βασιλιάς Άνθρακας” (King Coal) του Upton Sinclair, 1917, που εκδόθηκε από την Σύγχρονη Εποχή. Μια παρουσίαση εδώ.

About ΑΧΠ

\|/ Endika Mesa (islaind at yahoo.co.uk) ex livantes \|/
This entry was posted in τα σύννεφα δεν έχουν κάγκελλα, Καπιταλισμός, Βαρβαρότητα, Εκμετάλλευση, Εξαπάτηση, Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, Μελέτες and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s