Ο Γ.Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών της ελληνικής κυβέρνησης και πρώην σύμβουλος του Γιωργάκη του Παπανδρέου, μετά την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη 2015 με τους Δανειστές, είπε:
Το Σαββατοκύριακο αυτό θα είναι δημιουργίας και χαράς, ότι η Ελλάδα αφήνει το Μνημόνιο πίσω και γινόμαστε συν-συγγραφείς στις μεταρρυθμίσεις που θα εισάγουμε
Μα σύντομα οι επίδοξοι συν-συγγραφείς των μεταρρυθμίσεων αυτών, λέγε με νέα Μνημονιακά μέτρα, εκεί που σκοπός τους, έλεγαν προεκλογικά βέβαια, ήταν να “σκίσουν τα Μνημόνια”, να “καταργήσουν τα Μνημόνια με ένα νόμο” και να διαγράψουν “μεγάλο μέρος του χρέους”, μετεκλογικά με μια κωλοτούμπα αντάξια του Σαμαρά που τον ψήφισαν αντι-μνημονιακό αλλά τους βγήκε πιό true και από original μνημονιακός μόλις πήγε να δει την Μέρκελ, έτσι και αυτοί ξέχασαν πώς σκίζεται ένα μνημόνιο και το έριξαν στην συν-συγγραφή – ακόμα και αυτός ο υπουργός Εργασίας που θα έφερνε τον κατώτατο μισθό πίσω στα 751 ευρώ. Έτσι λοιπόν άρχισαν να προσπαθούν να γράψουν τις μεταρρυθμίσεις αλλά την νύχτα ένα τζίνι ερχόταν με το αόρατο χέρι του και τα έσβηνε όλα και προκοπή δεν έβλεπαν.
Ενώ το ΚΚΕ είχε ήδη καταθέσει, από 25/02/2015, στην Βουλή νομοσχέδιο για κατάργηση όλων των Μνημονίων 2012-2015 και των εφαρμοστικών τους νόμων. Πρόταση που ακόμα να τεθεί προς συζήτηση… γιατί άραγε; Το ΚΚΕ έχει επίσης καταθέσει προς συζήτηση το νομοσχέδιο “Επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων” στις 23/04/2015. Βέβαια κανείς δεν ακούει για αυτά από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, ούτε και γιατί ακόμα αναμένεται η συζήτηση τους στην Βουλή. Και πολύ περισσότερο πότε και αν θα γίνει η υπερψήφιση τους από τα αντι-Μνημονιακά κόμματα που έχουν και την πλειοψηφία στην Βουλή; Εδώ θα βρεις όλα τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί από το ΚΚΕ στην Βουλή.
Έτσι ήρθε και η ώρα που θα έπρεπε να ζητήσουν και άλλα λεφτά από τους Δανειστές, για ένα-δυό βράδυα δηλαδή. Να τα δούνε, να τα χαρούνε και να τους τα δώσουνε πίσω πάλι για τις δόσεις και τους τόκους των χρεών που υποστήριζαν τόσα χρόνια ότι ήταν παράνομα και μάλιστα και με την βούλα εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Οι μεταρρυθμιστές ξεχάσανε και την παραγωγική ανασυγκρότηση, ξεχάσανε και την φορολόγηση των εφοπλιστών, ξεχάσανε τα μεταλλεία στις Σκουριές και κάτι λίστες λαγκάρτ και κάτι γερμανικές αποζημιώσεις και να καταργήσουνε τους ΕΝΦΙΑ και να μην προχωρήσουν και άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Γενικά τα ξεχάσανε σχεδόν όλα για να συγγράψουνε την μεταρρύθμιση γιατί αυτή θα ήτανε το όχημα που θα φέρει την Ανάπτυξη (για ποιούς;). Νομίζανε.
Και δώστου χορούς σε κάθε ευρωπαϊκή πλατεία οι “αριστεροί” και οι “ριζοσπάστες”. Βγήκανε οι αυγουλομάτηδες από το φεϊσπουκ, μαζί και ο Ζίζεκ, να στήσουν “δρώμενα”, να χειροκροτήσουν τους συν-συγγραφείς. Να τους εμψυχώσουν για να μερέψουν το θηρίο της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και τους γκαουλάϊτερ. Ήταν ζήτημα χρόνου να ρίξουνε την δικτατορία και να’ρθει πάλι πίσω η Ευρώπη της Δημοκρατίας, του Σπινέλλι και του Αντενάουερ και του Μιττεράν – ποιού;
Ώσπου καταλήξανε σε ένα κείμενο που ήταν κατά 80% ίδιο (δες εδώ τον πίνακα από το 902.gr και, από RedflyPlanet, ανανεωμένο πίνακα με τις τελευταίες προτάσεις της Κυβέρνησης που πλησιάζουν ακόμα περισσότερο αυτές των Δανειστών) με τις απαιτήσεις των Δανειστών: αντί 9.5 δις αυτοί προτείνανε 8.5 δις. Στον ΕΝΦΙΑ τα βρήκανε και για το ’15 και για το ’16 – μην ξεμάθει ο φτωχός να πλερώνει χαράτσια, τι ιδιωτικοποιήσεις – όλες να γίνουνε και επείγο μάλιστα, τι έσοδα από ΦΠΑ – από 0.74% του ΑΕΠ που πρότεινε η κυβέρνηση, φτάσανε στο 0.93% του ΑΕΠ, να πως στίβεις 400 εκατομύρια το χρόνο στο άψε-σβήσε από τυρόπιττες, μακαρόνια και γάλατα. Σε όλα συγκλίνανε λέει και να κόψουν τα πολλά τα μακαρόνια – μόνο τα νησιά να εξαιρεθούν, πάλι καλά. Το στρογγυλέψανε το παλούκι αλλά το μακρύνανε. Ο κόσμος ανάσανε – αμάν ρε παιδιά να τελιώσει ο Γολγοθάς μας. Να έρθει η Ανάπτυξη. Άκου την, κτυπά την πόρτα. Τουκ Τουκ.
Αλλά με την κεκτημένη ταχύτητα τους να φέρουν την Ανάπτυξη στην Ελλάδα με νέα δάνεια και μνημόνια, συν-συγγράφοντας, ξεχάσανε ότι θα έπρεπε να περάσουν τέτοιο πράμα-έκτρωμα από την Βουλή και μόνο με τους δικούς τους βουλευτές. Που αρχίσαν και να δυσανασχετούν κάποιοι λίγοι. Δεν θέλανε και πολλούς για να το χάσουν το παιγνίδι. Και μετά τι; Μετά να ρθεί η προηγούμενη μνημονιακή παρέα και να δώσει ένα χεράκι να το ψηφίσει αυτή; Φαντάστηκες Άδωνιδα Γεωργίαδη και Σαμαρά και Βενιζέλο να ρίχνουν την νικώσα ψήφο υπέρ του Μνημονίου που φέρνει η αντι-Μνημονιακή κυβέρνηση και που τόσο καιρό την λοιδωρούσαν σαν “Σοβιετική” (και καλά) ενώ τουλάχιστον 13 βουλευτές της κυβέρνησης να μην το ψήφιζαν; Δεν γίνονται τέτοια ρεζιλίκια, δεν θα ξαναζήσουμε το ειδύλλιο Βενιζέλου- Σαμαρά από αριστερή Κυβέρνηση. Τουλάχιστον όχι αυτή την φορά.
Για αυτό λοιπόν ο γκουρού των παιγνίων Βαρουφάκης κάθισε και βρήκε την λύση, όπως γράφει στο προσωπικό του μπλογκ (εδώ η ελληνική μετάφραση) αυτά είπε στο Γιούρογκρουπ στις 27.06.2015 :
Συνάδελφοι, η λύση του δημοψηφίσματος είναι η καλύτερη για όλους, δεδομένων των περιορισμών που αντιμετωπίζουμε. Εάν η κυβέρνησή μας δεχόταν την πρόταση των Θεσμών (στμ.: Τρόϊκα σύμφωνα με το λεξικό Βαρουφάκη) σήμερα, υποσχόμενη να την περάσει από το Κοινοβούλιο, θα χάναμε στο Κοινοβούλιο με το αποτέλεσμα να έφερνε νέες εκλογές μέσα σε έναν μακρύ μήνα, μετά η καθυστέρηση, η αβεβαιότητα και οι προοπτικές για μια επιτυχή επίλυση θα ήταν πολύ πολύ μηδαμινές. Αλλά ακόμη και εάν καταφέρναμε να περάσουμε την πρόταση των Θεσμών από το Κοινοβούλιο, θα αντιμετωπίζαμε ένα τεράστιο πρόβλημα εφαρμογής. Για να το θέσω απλά, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που πίεσαν για πολιτικές που υπαγορεύθηκαν από τους Θεσμούς δεν μπόρεσαν να πάρουν το λαό με το μέρος τους, το ίδιο θα συνέβαινε και με εμάς.
Έτσι αφού οι έλληνες “αριστεροί” διαπραγματευτές φέρανε τις προτάσεις τους για το Νέο Μνημόνιο κοντά σε αυτές των Δανειστών και όλοι περίμεναν να πέσει η υπογραφή αφού η διαφορά “ήταν μερικά εκατομμύρια” μέτρων, θυμήθηκαν το πρόβλημα να περάσουν τη συμφωνία από την Βουλή (εδώ που τα λέμε και την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου πάλι δεν την επέρασαν από την Βουλή) και ο πρωθυπουργός ξαφνικά κατάλαβε λέει ότι έτσι δεν γίνεται δουλειά και θα θέσει την πρόταση των θεσμών – αυτή που διαφέρει ελάχιστα από την δική του – σε Δημοψήφισμα, να αποφασίσει ο λαός.
Αν έρθει ΟΧΙ οι Δανειστές μπορεί να πέσουν ακόμα λίγο, αν έρθει ΝΑΙ, η κυβέρνηση δεσμεύεται να υπογράψει την πρόταση των Δανειστών – αυτή που διαφέρει πολύ λίγο από την δική της.
Έτσι και ΝΑΙ να βγάλει η κάλπη, και ΟΧΙ ένα από τα δύο Μνημόνια – αυτά που η διαφορά τους είναι λίγη – θα εφαρμοστούν.
Και την Δευτέρα, βρέξει χιονίσει, θα γίνει αυτό που θέλει το Κεφάλαιο, με την υπογραφή του λαού. Καλό ε;
Εκτός βέβαια αν ΝΑΙ και ΟΧΙ πάρουν ακριβώς τον ίδιο αριθμών κουκιών. Τότε σώζεται ο Λαός. Για μία εβδομάδα.
ΑΧΠ
——–
-
Και το ΚΚΕ; Αυτό είπε να γίνει το Δημοψήφισμα, υπερασπίστηκε την συνταγματικότητα του στην Βουλή το Σαββάτο 27/06/2015, ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής του. Όμως διαφώνησε με την ερώτηση που τέθηκε, και ζήτησε να προστεθεί και η ερώτηση που καίει τον Έλληνα και κάθε Ευρωπαίο: “ΝΑΙ ή ΟΧΙ στα Μνημόνια;”. Πράγματα ξεκάθαρα. Αλλά βέβαια τέτοια ερώτηση στον Λαό δεν θα βάλουν ποτέ όσο το Κεφάλαιο κάνει κουμάντο στην Αστική Δημοκρατία τους. Έτσι το ΚΚΕ αποφάσισε να ρίξει το δικό του ψηφοδέλτιο, αυτό που λέει ΟΧΙ σε ΟΛΑ τα Μνημόνια. Που φυσικά θα μετρήσει σαν άκυρο. Και του όρμηξαν όλοι.
-
Δήλωση του Γ.Βαρουφάκη στον Paul Mason (Channel4), 03.07.2015, από εδώ:
“Ίσως αυτό το δημοψήφισμα και το αδιέξοδο που αντιπροσωπεύει συγκέντρωσε αρκετές σκέψεις στις Βρυξέλλες και είχαμε κάποιες πραγματικά καλές προτάσεις, τις οποίες θα υπογράφαμε” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Channel 4.
“Φυσικά το πιο σημαντικό μέρος της ιστορίας είναι ότι πριν αυτή η πρόταση γίνει αυθεντικό διαπραγματευτικό έγγραφο που μπορούμε να υπογράψουμε τη Δευτέρα οι Έλληνες πρέπει να μας ενδυναμώσουν με ένα ΟΧΙ” πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
-
Έχουμε μπλέξει πάρα πολύ άσχημα. Οι Αντι-Μνημονιακοί σιγά-σιγά γίνονται Μνημονιακοί, έστω και light στην αρχή, και παρασύρουν μαζί και τον κόσμο που τους πίστεψε ότι έλεγαν την αλήθεια ότι ήθελαν την “ρήξη και την ανατροπή”, και θα τον οδηγούσαν τάχα με την Ελπίδα οδηγό στο καλύτερο μέλλον. Να καπελώσουν ήθελαν τον φτωχό.
Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός Μνημονιακός – Αντιμνημονιακός άλλοι μπαίνουν, άλλοι βγαίνουν, άλλοι μεταλλάσσονται κατα πως συμφέρει. Μόνο κριτήριο λοιπόν, ανέκαθεν, η Τάξη. Μόνος διαχωρισμός ο Tαξικός. Και το Μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την Τάξη μου.
-
Ενημέρωση 05.07.2015. Ο Μάκης Παπαδόπουλος (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ) δίνει την δική του άποψη για τις διαφορές των δύο Μνημονίων, αυτό που θέλουν οι Δανειστές δηλαδή και αυτό που συν-συγγράφει η Κυβέρνηση, από άρθρο του στον Ριζοσπάστη:
Είναι γεγονός ότι τα δύο μνημόνια διαφέρουν στην επιβάρυνση ορισμένων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου. Το μνημόνιο της Τρόϊκας αυξάνει τη φορολογία των εφοπλιστών και μειώνει τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων που παράγει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Διαφορές υπάρχουν στο ύψος της έκτακτης εισφοράς βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων, στις στρατιωτικές δαπάνες, στην επιβάρυνση των μονοπωλιακών ομίλων του τουρισμού. Επομένως, δεν πρόκειται για διαφορές που αφορούν την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων την περίοδο της κρίσης. Τόσο η πρόταση της κυβέρνησης όσο και αυτή της Τρόϊκας οδηγούν στο τσάκισμα του λαού με νέα αντιλαϊκά μέτρα, νέα φοροαφαίμαξη, κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, νέα μείωση του λαϊκού εισοδήματος.
- 05.07.2015, πριν γίνουν γνωστά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος: Έν βρασμώ γρόνθου έχω προσθέσει κάποια πράγματα. Δεν έχω αφαιρέσει κάτι. Το νόημα δεν αλλάζει.
Pingback: Εκλογές στην Αστική Δημοκρατία τους είναι ένα παιγνίδι με χιλιάδες παίχτες, διαρκεί 12 ώρες και στο τέλος κερδίζει το Κεφάλαιο | Το προνόμιο
Pingback: Εκλογές στην Αστική Δημοκρατία τους είναι ένα παιγνίδι με χιλιάδες παίχτες, διαρκεί 12 ώρες και στο τέλος κερδίζει το Κεφάλαιο | Το προνόμιο