Από πετρέλαιο κάνουμε το καλύτερο χαλλούμι

Προχτές, η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε το “εμπορικό σήμα του χαλλουμιού” στην Βρετανία. Μια βρετανική εταιρεία (Κυπρίων που γεννήθηκαν στην Βρετανία – δεν έχει καμιά σημασία) πήγε την ΚΔ στα αγγλικά δικαστήρια για να της πάρει το σήμα. Το Υπουργείο Εμπορίου (και Ενέργειας) δεν απάντησε στις πολλές επιστολές που τους έστειλε το αγγλικό δικαστήριο για να τους ενημερώσει.

Έτσι, χάαααασαμε και το σήηηηημα…

Και σιγά που μας νοιάζει δηλαδή αφού το χαλλούμι, εδώ και καιρό, πουλήθηκε στα συμφέροντα των παραγωγών αγελαδινού γάλακτος, των εισαγωγέων γαλα-σκόνης και των εμπόρων χαλλουμιού στο εξωτερικό (και το εσωτερικό) που ζητούν μεγάλες ποσότητες σε φτηνές τιμές. Σιγά-σιγά η συνταγή του χαλλουμιού που παραδοσιακά δεν περιείχε αγελαδινό γάλα (έστω είχε ελάχιστο όσο ελάχιστες ήταν και οι αγελάδες στο νησί, τότε) έγινε 49% για να ικανοποιήσει όλους αυτούς. Μα δεν τους ικανοποίησε γιατί ζητούν η κατοχυρομένη συνταγή να περιέχει πολύ περισσότερο αγελαδινό γάλα = φτηνότερο και περισσότερο “χαλλούμι”. Που δεν θα είναι χαλλούμι όμως. (Διάβασε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη ενός μεγάλου εισαγωγέα χαλλουμιού στην Βρετανία.)

Λοιπόν, μετά από αυτό το φιάσκο με το σήμα, όλα τα κόμματα πλην του κυβερνητικού, μαζί και αγροτικές οργανώσεις έβγαλαν ανακοινώσεις αιχμηρές. Άλλοι κατηγορούσαν τους ανεύθυνους δημόσιους υπαλλήλους, άλλοι την πονηρή Κυβέρνηση και άλλοι και τους δυο. Κανένα κόμμα όμως δεν παραπονέθηκε για τον πολιτικό προϊστάμενο του υπουργείο. Τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού. Κανένα κόμμα ή αγροτική οργάνωση δεν ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού Ενέργειας μπλα μπλα μπλα.

Μα φυσικά! Αυτός θα μας βγάλει τα πετρέλαια και τα κάζια, αυτός παίζει παιγνίδι με Κολοσσούς του πετρελαίου. Αυτός θα μας κάνει πλούσιους πετρελαιάδες. Δεν ζητούμε την παραίτηση του ούτε και για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ούτε φυσικά το ΑΚΕΛ, ούτε φυσικά η ΕΚΑ. Είμαστε προσηλωμένοι στον εθνικό στόχο: στα πετρέλαια, στα κάζια.

Τα μέσα μαζικής εξαπάτησης και όλοι οι αρχόντοι, κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι, έχουν φροντίσει να κρατήσουν την είδηση ότι οι εταιρείες Noble, Shell-Delek, ζητούν την επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου τους με την Κυπριακή Δημοκρατία σε καραντίνα. Οι εταιρείες λένε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και δεν τους συμφέρει η εξόρυξη με κέρδος 40% για αυτούς και 60% για την Κ.Δ. (μιλάμε για κέρδη, δηλαδή μετά την αφαίρεση του κόστους) όπως συμφώνησαν το 2008. Θέλουν αντιστροφή: 60% για τις εταιρείες, 40% για την Κ.Δ. Η Κ.Δ. αποφάσισε να επαναδιαπραγματευτεί κάποιους από τους όρους.

Φυσικά όσο περνά ο καιρός, τόσο θα ξεφουσκώνει το ποσό που δήθεν θα έπαιρνε η Κ.Δ. από τους υδρογονάθρακες της. Και φυσικά τα ψίχουλα και τα κόκκαλα που θα περίσσευαν για τον κύπριο πολίτη (νυν και αεί) θα συρρικνωθούν τόσο που δεν θα φτάνουν ούτε για τσιρώττα.

Στο τέλος υπολογίζω να τους χρωστούμε κιόλας.

Τουλάχιστον θα μας λύσουν το Κυπριακό. Θα μας φέρουν το ΝΑΤΟ στην Κύπρο. Θα μας εγγυηθεί. Θα φύγουν τα τούρκικα στρατά και θα έρθουν νατοϊκά. Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Ουκρανία, Αιγαίο και προσεχώς Κύπρος. Η αλυσίδα έχει σχηματιστεί …

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρ.-Πρ. στη συνεδρίαση του υπουργικού θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με διεκδικήσεις, που εγέρθηκαν από τις εταιρείες, με τις οποίες συνεργάζεται η Δημοκρατία για τα ευρήματα στο κοίτασμα «Αφροδίτη» του οικοπέδου 12.

Οι εταιρίες Noble και Shell-Delek θεωρούν ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σημείο, που δεν συμφέρει τις ίδιες η εξόρυξη των σχεδόν τεσσάρων τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη». Η Λευκωσία διαφωνεί, ωστόσο, θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων.

από εδώ. Διαβάστε και εδώ και εδώ.

——-

ΑΧΠ

  • Πρόσθεση μετά την δημοσίευση: Πριν λίγο άκουσα ένα εκπρόσωπο τον χαλλουμο-παραγωγών να λέει στο ραδιόφωνο ότι μια μέρα πριν πολλά χρόνια έκανε το καλύτερο του χαλλούμι και το πήρε στην Αγγλία σε ένα εισαγωγέα για να το γευτεί. Ο εισαγωγέας το έφτυσε αμέσως λέγοντας του ότι το χαλλούμι βρωμά προβατίλα. Δεν αρέσει στους ξένους καταναλωτές αυτή η γεύση, είπε ο κυρ τυροκόμος. Μα αυτοί φέρνουν εκατομμύρια στην Κύπρο με τις εισαγωγές που κάνουν. Άρα, λέω εγώ, να τους στέλλουμε ένα νερωμένο, ψεύτικο χαλλούμι τύπου Ένταμ για να έχουμε περισσότερες εξαγωγές. Κανένας δεν τους σταματά να το κάνουν αυτό αλλά έλα που θέλουν να το ονομάζουν και “χαλλούμι”, να έχουνε το “σήμα”! Γιατί το “σήμα” ανήκει στον λαό και τα έσοδα από τις εξαγωγές στον λαό πάνε… ναι καλά.

    Αυτός ο άνθρωπος είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κόλαση που ζούμε σε αυτό το &*@!%-νήσι. Άνθρωποι κολοκασόφυλλα, αγράμματοι (είτε της ζωής είτε της επιστήμης), χωρίς παιδεία, ανερμάτιστοι μα μπιζνες-μεν πάν’απ´ολα. Ενα φφφφ να κάνει ο άνεμος τους σηκώνει στον αέρα. Ενα πσσστ να κάνει ο Καπιταλισμός, αυτοί στέκονται προσοχή και ξεβρακώνονται.

    Δυστυχώς μόλις κάτσει ο άνεμος παφφ πέφτουν πάλι στους ώμους μας. Κόλαση.

About ΑΧΠ

\|/ Endika Mesa (islaind at yahoo.co.uk) ex livantes \|/
This entry was posted in Κύπρος, Γαούρκα και Μπανάνες. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s