Κύπρος: Η κυβέρνηση σε πανικό, οι νεοφιλελέδες άφαντοι (μάλλον στο Τρόοδος κάνουν σούβλες)

Άλλαξα γνώμη, το κείμενο είναι αφιερωμένο στον Nikolai Semashko τον πατέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Σοβιετικής Ένωσης η οποία το είχε από το … 1930! Γειά σου Κύριε Καθηγητή. Βλέπεις δεν είναι τα πτυχία που κάνουν τους γραμματισμένους, ούτε η έλλειψη τους τους αγράμματους και τα γαούρκα. Αλλά σε ποιόν πιστεύεις. Στον Άνθρωπο ή στα Κέρδη των λίγων;

Η Κύπρος είναι τελευταία στις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία (2015). Πηγή https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/chp_cyprus_cypriot.pdf

Το είδαμε και αυτό! Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με φιρμάνι απαγόρευσε την είσοδο στην χώρα σε όσους δεν έχουν πιστοποιητικό υγείας και τους στέλλει πίσω (που ποτζιεί πού’ρταν να πάσιν). Χτες παραλίγο να στείλουν πίσω στην Βρετανία 30 φοιτητές οι οποίοι έφτασαν στην Πάφο 1-2 ώρες μετά το φιρμάνι. Η αστυνομία παρατάχτηκε στον δίαυλο και δεν τους άφηνε να κατεβούν ενώ διάταξαν τον πιλότο να πάρει το αεροπλάνο πίσω στο Manchester. Οι γονείς τους έξαλλοι, οι φοιτητές να μην ξέρουν τι να κάνουν, η αστυνομία έτοιμη να κάνει το καθήκον της, αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: να τους δείρει όλους. Τελικά κάποιος έβαλε το “μέσο” και οι πασάδες της Κυπριακής Δημοκρατίας τους άφησαν να μείνουν στο νησί και να πάνε σε καραντίνα.

Υπάρχει και η περίπτωση του ταλαίπωρου κύπριου που πηγαινο-ερχότανε Λάρνακα-Πεκίνο, την μια φορά για να πάρει το πιστοποιητικό από τις Κινεζικές αρχές και την άλλη για να … του το μεταφράσουν. Σφραγίδα από τον μουχτάρη του Πεκίνου ή της Απαγορευμένης Πόλης δεν ζήτησε ο κάφρος στο αεροδρόμιο της Μπανανίας μας;

Ο κίνδυνος να μεταφερθεί από το εξωτερικό ο ιός είναι πολύ μεγάλος.

Αλλά ο πανικός δεν είναι καθόλου καλός σύμβουλος. Στα κατεχόμενα η ψευδοκυβέρνηση αποφάσισε όσοι τουρκοκύπριοι φτάνουν από το εκεί αεροδρόμιο απλά να μπαίνουν σε καραντίνα σε κάποια ξενοδοχεία. Δεν γνωρίζω αν τα επίταξαν ή απλά τα ενοικιάζουν αλλά σίγουρα εδώ, στα “εχόμενα” εδάφη, κάτι τέτοιο, δηλαδή καραντίνα σε ιδιωτικά ξενοδοχεία, θα είχε πολεμηθεί από τα παπαγαλάκια των μέσων μαζικής εξαπάτησης πρώτα πρώτα σαν μέτρο μπολσεβίκικο που θα καταστρέψει τα ξενοδοχεία “μας”. Έτσι τα σαΐνια τους έστειλαν, χαριστικώς, στα κυβερνητικά σπιτάκια στο Τρόοδος που κτίστηκαν επί Αγγλοκρατίας (και που μπάζουν από παντού κρύο αέρα, στο Τρόοδος απόψε η θερμοκρασία είναι -3 ℃) που είναι μούχτην και ευκαιρία γυρεύουν να τα κατεδαφίσουν να κάνουν κανένα καζίνο, μπορεί και γουότερπαρκ.

Μα γιατί αυτός ο πανικός;

Γιατί καταλαβαίνουν, ακόμα και οι Αγράμματοι, ενίοτε και με πολλά πτυχία, ακόμα και οι καθηγητάδες στα πανεπιστήμια, ακόμα και οι διπλοθεσίτες σε επιτροπές και εκπομπές, ότι το σύστημα Υγείας το έχουν πετσοκόψει, τις κλίνες τις έχουν κάψει στην περσινή Λαμπρατζιά, και τους αναπνευστήρες μπορεί και να τους έχουν δημοπρατήσει στο ebay όσα-όσα μέσα στον πυρετό εφαρμογής των διαταγών της Τρόικας για λιγότερο κράτος και περικοπές ακόμα και στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Τα καλά παιδιά του “λιγότερου Κράτους” τώρα ας σταθούν να θαυμάσουν το έργο του “εξορθολογισμού της οικονομίας από τις στρεβλώσεις και τις ιδεοληψίες”.

Και δώστου οι αχάμπαροι σανο-σιτισμένοι να χειροκροτούν από τα καφενεία, και τα παπαγαλάκια των μέσων εξαπάτησης να επικροτούν και να κάνουν τσαλιμάκια με τις πάσες που έπαιρναν για να αναδείξουν τις σπατάλες του όποιου κοινωνικού κράτους που είχαμε πριν την κρίση του Καπιταλισμού. Αυτήν του 2008 εννοώ. Γιατί χαθήκαμε στο μέτρημα με τις κρίσεις του θηρίου!


Δημόσιες δαπάνες για την Υγεία (%ΑΕΠ) 1970-2018 (Κύπρος: μπλε, Ελλάδα: μωβ, Ισραήλ: κόκκινο, Ρουμανία: πορτοκαλί, Γερμανία: πράσινο)
Πηγή ΟΑΣΕ, https://data.oecd.org/healthres/health-spending.htm


Οι δαπάνες της Κύπρου για την δημόσια υγεία καταγράφονται στο πιο πάνω διάγραμμα από το 2000 ως το 2018. Διαχρονικά, ως Κύπρος, είμαστε χαμηλότερα από την Ρουμανία και το 2018 ξοδεύουμε τα μισά από ότι ξόδευε η Γερμανία το 1970 (επί τοις εκατό εννοώ) !

Ενώ στο κόστος για τον ασθενή, δηλαδή πόσα πληρώνει ο καθένας μας, επιπλέον, από την τσέπη του (δες το διάγραμμα που ακολουθεί), η Κύπρος (μπλε) και η Ελλάδα (μωβ) είναι πρωταθλήτριες Ευρώπης! Εύγε! Προσέξτε επίσης πως και στις δύο μπανανίες, κάπου στα 2008, τα ποσά αυτά μειώθηκαν απότομα. Δηλαδή κατα-γκρεμίστηκαν. Αν συν-υπολογίσεις και την μείωση στις δημόσιες δαπάνες καταλαβαίνεις: το κράτος δεν πληρώνει, η τσέπη δεν έχει, ο ασθενής πεθαίνει.


Ιδιωτικές δαπάνες (από την τσέπη του ασθενή δηλαδή) για την Υγεία (%ΑΕΠ) 1970-2018 (Κύπρος: μπλε, Ελλάδα: μωβ, Ισραήλ: κόκκινο, Ρουμανία: πορτοκαλί, Γερμανία: πράσινο)
Πηγή ΟΑΣΕ, https://data.oecd.org/healthres/health-spending.htm


Το επόμενο διάγραμμα (και αυτό στην αρχή του κειμένου) δείχνουν ότι οι δαπάνες της Κύπρου για την Δημόσια Υγεία είναι οι χαμηλότερες στην Ε.Ε. (για το 2017 και 2015 αντίστοιχα, αλλά τα στοιχεία δεν αλλάζουν, από το εν δεύτερο στα δύο τρίτα του μέσου κυμαίνονται – απλώς στα γρήγορα βρήκα δεδομένα για αυτές τις χρονιές). Προσέξτε! Οι δημόσιες δαπάνες είναι η σκούρα μπάρα. Η πρώτη και όχι η δεύτερη, η ανοιχτόχρωμη, η οποία αναφέρεται στις “εθελοντικές” δαπάνες (μάλλον “από την τσέπη”). Τα στοιχεία αντλούνται από τον ΟΑΣΕ και τις αναφορές που συντάσσει στα πλαίσια του “State of Health in the EU” μαζί με το European Observatory on Health Systems and Policies και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, π.χ. εδώ όλο το κείμενο: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0009/419454/Country-Health-Profile-2019-Cyprus.pdf


Η Κύπρος είναι τελευταία στις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία (2017). Πηγή http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0009/419454/Country-Health-Profile-2019-Cyprus.pdf


Αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο εξαιρετικά στους πρωτεργάτες, στους σκαπανείς και σημαιοφόρους της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας, των Ιδιωτικοποιήσεων και του Νεοφιλελευθερισμού, βασικά το παράρτημα του Milton Friedman Club στην Κύπρο: Αβέρωφ Νεοφύτου, Νικόλα Παπαδόπουλο και τον πτυχιούχο καθηγητή Μάριο Μαυρίδη. Ο τελευταίος κάποτε είπε ότι ζητά την αγοραιοποίηση (sic!) με την εισαγωγή του ανταγωνισμού που είναι ευεργετική για τον καταναλωτή και ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων εταιρειών έχουν παρεξηγηθεί και ότι δεν πρόκειται για πωλήσεις αλλά για άνοιγμα των αγορών. (πηγή: https://www.offsite.com.cy/articles/eidiseis/topika/170941-kinisi-enantia-stis-idiotikopoiiseis-idiotikopoiiseis-syneti)

Δυστυχώς η αγοραιοποίηση ήρθε και έκατσε σαν θηλιά στον λαιμό του Φτωχού Κύπριου. Και ακόμα το σφίξιμο δεν άρχισε.

Πάνω στην ώρα της μεγάλης ανάγκης, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Σάββας Καδής προτρέπει τον κόσμο να μην απευθύνεται σε αυτά για πιθανά κρούσματα, αλλά να επικοινωνούν με την τηλεφωνική γραμμή 1420 (του Υπουργείου Υγείας).

«Όπως είναι τώρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν έχουν όλα τη δυνατότητα να περιθάλψουν ασθενείς με κορωνοϊό … Δεν υπάρχει όμως και η ανάγκη γι αυτό. Υπάρχει η κεντρική διαχείριση που δεν προβλέπει διαχείριση τέτοιων περιστατικών από ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Το σύστημα δεν έχει στον σχεδιασμό του την ανάγκη για περίθαλψη τέτοιων περιστατικών από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αν τα πράγματα αλλάξουν άρδην, μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε αρκετά τον τρόπο λειτουργίας των νοσηλευτηρίων … σε περίπτωση που γίνεται διάγνωση κρούσματος τα παραπέμπουμε στο 1420. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να τα διεκπεραιώσουμε αλλά οι ξεκάθαρες οδηγίες που έχουμε από το Υπουργείο Υγείας είναι ότι όλα τα περιστατικά θα διαχειρίζονται μέσω του 1420»

Σε ερώτηση αν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι σε θέση να βοηθήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας αν παραστεί ανάγκη ο κ. Καδής είπε ότι «θα είναι πολύ δύσκολο. Σε άλλες χώρες έχουμε δει επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν οι βάσεις για αυτό το πράγμα. Εμείς αναμένουμε, αν έρθει η κυβέρνηση και πει ότι το τάδε νοσηλευτήριο για το κοινό καλό, πρέπει να επιταχθεί, τότε θα αλλάξουν όλα».

πηγή: http://www.reporter.com.cy/local-news/article/659246/na-min-apefthynontai-sta-idiotika-nosileftiria-ga-pithana-kroysmata-kalei-to-koino-i-pasin

Δηλαδή κύριε Νεοφιλελευθέρου, κύριε Νεοφιλελευθερόπουλε και κύριε Νεοφιλελευθερίδη μου να υποθέσουμε ότι η “αγοραιοποίση” σας δεν δούλεψε ε;

Η Ελεύθερη Αγορά ξεφούσκωσε;

Μην είδε κανείς το αόρατο χέρι του Άνταμ Σμίθ;

Δεν μπορούν αυτοί οι γίγαντες της Υγείας να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση;

Ε μα στα δύσκολα σας θέλω Ιδιώτες μου και Ιδιωτικοποιητές μου!

Αλλά η κυβέρνηση, και με τις προτροπές σας, και με την κάλυψη που προσφέρατε με τα καπνογόνα σας, όταν έπρεπε να μελετήσει, να οργανώσει και να κυβερνήσει κατεδάφιζε τα δημόσια νοσοκομεία ΜΑΣ και έστελνε, με παχουλές παροχές, ασθενείς από τα δημόσια στα ιδιωτικά, π.χ. για μαστογραφίες, προκαλώντας μια μεγάλη μετατόπιση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού από τα Δημόσια στα Ιδιωτικά. Που απλά έτρεχε πίσω από αυτή την ροή δημόσιου χρήματος. Ταυτόγχρονα, οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, νεοφιλελεύθερων αγράμματων, συνεπικουρούμενες από τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, είχαν δημιουργήσει υστερία στον κόσμο και απαξίωση για κάθε τι Δημόσιο.

Και τώρα; Που παρουσιάστηκε πραγματική ανάγκη; Δύσκολη ανάγκη, και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια σήκωσαν τα χέρια ψηλά;

Και είπαν “Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν οι βάσεις για επιτάξεις.” και “Δεν είναι ότι δεν θέλουμε να τα διεκπεραιώσουμε αλλά οι ξεκάθαρες οδηγίες που έχουμε από το Υπουργείο Υγείας είναι ότι όλα τα περιστατικά θα διαχειρίζονται μέσω του 1420“. Τι να κάνουμε όλους αυτούς τους γιατρούς που δουλεύουν για τα ιδιωτικά πλέον και έχουν ουσιαστικά παροπλιστεί, δεν είναι ούτε στην πρώτη γραμμή, ούτε στην τελευταία. Είναι εκτός του πολέμου. Τι να κάνουμε όλους τους δημόσιους πόρους που έχουν απορροφήσει τα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια; Τους έχουμε ανάγκη τώρα αλλά το πουλί έχει φύγει και τα τσεκκούδκια εξαργυρώθηκαν και φαγώθηκαν.

Nα κάνουμε “undo” κύριε Νεοφιλελευθερίδη; Κάτι στάζει από τα χέρια σου.

——–
ΑΧΠ

Μούχτην = δωρεάν

About ΑΧΠ

\|/ Endika Mesa (islaind at yahoo.co.uk) ex livantes \|/
This entry was posted in Κύπρος, Γαούρκα και Μπανάνες, Καπιταλισμός, Βαρβαρότητα, Εκμετάλλευση, Εξαπάτηση, Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s