Ποδόσφαιρο και Πολιτική – ΙΙ

Το ποδόσφαιρο με το οποίο εγώ μεγάλωσα ήταν από άκρη σε άκρη του, στην προθέρμανση, στα 90 λεπτά, στην παράταση και στα πέναλτυ, πολιτικό.

1948: Κοινές απεργίες από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους

 • Κοινές απεργίες από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εργάτες ορυχείων και οικοδόμων
 • Απεργοσπασία από την ΣΕΚ
 • Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Β’: Επιστρέψετε εις τας εργασίας σας εν πάση αγαθοσύνη και ειλικρίνεια. Μακράν από πάσαν βιαιοπραγίαν και απειλήν και κακήν ή δυσμενή διάθεσιν δι’ οιονδήποτε συνάδελφον, προϊστάμενον ή εργοδότην… Και να είσθε βέβαιοι, ότι ο Θεός θα επιβραβεύσει την εμπιστοσύνη την οποίαν θα εκδηλώσητε τοιουτοτρόπως προς αυτόν και τον λόγον του … [6] [σ.σ. σωθήκαμε!]

Στην προηγούμενη ανάρτηση, Ποδόσφαιρο και Πολιτική – Ι, περιγράψαμε πώς οι Κυπριακοί αθλητικοί σύλλογοι, στα 1948, ζήτησαν, κατόπιν παρέμβασης του Ελληνικού ΣΕΓΑΣ και εν μέσω ελληνικού εμφυλίου, δήλωση εθνικοφροσύνης από τα μέλη και αθλητές τους. Οι αθλητές που διαφώνησαν αποχώρησαν και ίδρυσαν δικά τους σωματεία, Αριστερά, (ΟΜΟΝΟΙΑ, Νέα Σαλαμίνα, ΑΛΚΗ, Ορφέας, και άλλα) και νέας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΚΕΠΟ) που διοργάνωνε παράλληλο πρωτάθλημα μέχρι το 1954.

Λίγους μήνες ενωρίτερα ή και τον ίδιο καιρό με τα γεγονότα που περιγράψαμε ξεκίνησαν οι μεγάλες απεργίες στις εγκαταστάσεις της Κυπριακής Μεταλλευτικής Εταιρείας, ΚΜΕ / CMC, αμερικανικής ιδιοκτησίας, (Σκουριώτισσα, Λεύκα, Ξερό, βόρεια της Ευρύχου δηλαδή, από Γενάρη 1948 για 121 ημέρες), στον Αμίαντο, Τρόοδος (Κυπριακά Αμιαντορυχεία Λτδ, 1,000 απεργοί από Αύγουστο 1948 για ένα μήνα)

με τα οργανώνονται μαζικές απεργίες στην Κύπρο με συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κάτι που αναστάτωσε πολύ και τους Άγγλους και την Δεξιά και τους Παπάδες (Μακάριος Β’):

 • Την 1η Μαΐου 1947 αποφασίστηκε κοινή απεργία Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων μεταλλωρύχων, η εταιρεία (ΚΜΕ) κάνει lockout για τρεις μέρες.
 • Στις 8 Ιανουαρίου 1948 αποφασίζεται η συνεργασία μεταξύ της ΠΕΟ (ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι) και τουρκοκυπριακή συντεχνία ΚΤΙΒΚ.
 • Απεργία των μεταλλωρύχων της Κυπριακής Μεταλλευτικής Εταιρείας (ΚΜΕ), από τις 13 Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Μαΐου 1948. Απεργούν 2.100 εργάτες (700 Τουρκοκύπριοι). Την απεργία συνοδεύει αστυνομική βία, συλλήψεις, καταδίκες.
 • Απεργία των αμιαντωρύχων (2 με 31 Αυγούστου 1948)
 • Απεργία των οικοδόμων (26 Αυγούστου με 12 Δεκεμβρίου 1948). Απεργούν 1.200 εργάτες.
 • Η δεξιά συντεχνία ΣΕΚ δεν συμμετέχει σε αυτές τις απεργίες αλλά μαζεύει απεργοσπάστες για τα αφεντικά.

1985 : Bία εναντίων των ανθρακωρύχων στο Orgreave. 1989 : Hillsborough Disaster

Το 1989 η Liverpool αντιμετωπίζει την Nottingham Forest στον ημιτελικό του Αγγλικού Κυπέλλου, στο ουδέτερο γήπεδο Hillsborough. Λόγω σοβαρής αμέλειας από την αστυνομία πεθαίνουν 96 θεατές και τραυματίζονται 766, στο χώρο των οπαδών της Liverpool. Όμως από την ίδια ώρα της καταστροφής η αστυνομία (South Yorkshire Police) και τα βρετανικά Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης επιδόθηκαν σε ένα αγώνα αθώωσης αυτών που δεν έκαναν καλά την δουλειά τους και δυσφήμησης των οπαδών της Liverpool με την εύκολη κατηγορία της μέθης και του χουλαγκανισμού των κατώτερων τάξεων, η καταστροφή στο Heysel συνέβει μόλις τέσσερα χρόνια πριν. Ένας αστυνομικός που ήταν παρών περιέγραψε τα θύματα με την λέξη “Ζώα” (animals). Ο αστυνομικός διευθυντής είπε ψέματα ότι οι θεατές μπήκαν με την βία στον στενό χώρο του θανάτου τους ενώ είχε ο ίδιος δώσει την εντολή να ανοίξουν την πόρτα [7] δέκα λεπτά προηγουμένως. Στην αναγνώριση των πτωμάτων την ίδια μέρα αστυνομικοί ανέκριναν τους συγγενείς σχετικά με τις ποσότητες αλκοόλ που αυτοί και οι νεκροί τους κατανάλωναν. Ο ιατροδικαστής δεν δίστασε να διατάξει “άλκοτεστ” για όλους τους νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου και ενός 10-χρονου αγοριού και ο αστυνομικός φωτογράφος πήρε σβάρνα τους καλάθους αχρήστων και τους γύρω δρόμους ψάχνοντας για άδεια τενεκεδάκια μπύρας, που δεν βρήκε. Ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας ζήτησαν από 116, σε σύνολο 164, αστυνομικών να αλλάξουν τις καταθέσεις τους ώστε να αφαιρεθούν δυσμενή στοιχεία για τις αρχές και να εδραιωθούν οι ισχυρισμοί για μεθυσμένους οπαδούς της Liverpool. Αυτό ήταν εύκολο γιατί οι αστυνομικοί έγραφαν τις πρώτες τους καταθέσεις όχι στο αστυνομικό τους σημειωματάριο (με αριθμημένες σελίδες κτλ.) αλλά σε κανονικό χαρτί – πράγμα παράνομο και πρωτοφανές [8].

Σε αυτό το σημείο αναλαμβάνουν τα Μέσα Μαζικής εξαπάτησης με πρώτη και καλύτερη την Sun:

Η "εφημερίδα" Sun, ναυαρχίδα της εξαπάτησης στην Βρετανία, απολογείται 23 χρόνια μετά στα θύματα του Hillsborough για τα ψέματα που είπε το 1989

Η “εφημερίδα” Sun, ναυαρχίδα της εξαπάτησης στην Βρετανία, απολογείται 23 χρόνια μετά στα θύματα του Hillsborough για τα ψέματα που είπε το 1989

Στο πρωτοσέλιδο της, 19 Απριλίου 1989, γράφει τα εξής τερατώδη ψέματα:

 • Κάποιοι θεατές έκλεβαν πορτοφόλια και άλλα αντικείμενα από τις τσέπες των νεκρών.
 • Άλλοι ουρούσαν πάνω στους αστυνομικούς [από το πάνω διάζωμα μάλλον].
 • Κάποιοι θεατές έδειραν αστυνομικό ενώ έδινε το “φιλί της ζωής” σε ένα θύμα.

Η πηγή των “πληροφοριών” της Sun είναι ένα τοπικό δημοσιογραφικό πρακτορείο στο Sheffield, το οποίο αναμετάδιδε τις “πληροφορίες” που του έδιναν αστυνομικοί (του South Yorkshire Police), τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομικής ομοσπονδίας (police federation) και κάποιον κύριο Irvine Patnick, βουλευτή των Συντηρητικών στην περιοχή [8].

Αυτά όλα αποκαλύφθηκαν από ανεξάρτητη έρευνα το 2012 που διατάκτηκε από την κυβέρνηση μετά από μακροχρόνια μάχη των συγγενών των θυμάτων.

ΑΧΠ

———

Παραπομπές και Σημειώσεις:

Διαβάστε επίσης:

About ΑΧΠ

\|/ Endika Mesa (islaind at yahoo.co.uk) ex livantes \|/
This entry was posted in τα Παιδιά, Αθλητισμός - Ποδόσφαιρο, Δημοφιλή & Ωραία, Μελέτες. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s