Σύγκριση επιδημιολογικών δεικτών με Ινδία

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε ένα καταιγισμό νέων από την κατάσταση της πανδημίας στην Ινδία. Τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης είχαν στρέψει τους προβολείς τους προς την Ινδία και παρακολουθούσαν με μεγάλη αγωνία την εκτόξευση των κρουσμάτων COVID-19 σε 400,000+ κρούσματα ημερησίως.

Τα παπαγαλάκια των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης παπαγάλιζαν με πραγματικά παπαγαλική μαεστρία τα νούμερα καθώς οι γλάστρες και οι μαϊντανοί τους έχουν εκπαιδευτεί στο θέμα του συγκινησιακού αρμέγματος και του αντιπερισπασμού. Ίσως και εν όψει του ανοίγματος των αεροδρομίων για χάρη των ξενοδόχων, την πιθανή εισαγωγή πολλών και διαφορετικών μεταλλάξεων, των διαφόρων χρωμάτων διαβατηρίων COVID.

Αυτό που δεν μας έλεγαν όμως το ίδιο συχνά ήταν για την σημασία του αριθμού των 400,000+ κρουσμάτων ως αναλογία επί του πληθυσμού της Ινδίας που φτάνει τα 1.4 δισεκατομμύρια.

Και αυτό που σίγουρα δεν μας είπαν ποτέ ήταν για το πως συγκρίνεται αυτή η δραματική πορεία της πανδημίας στην Ινδία με τις δικές μας χώρες, τις Ευρωπαϊκές. “Και εμείς υποφέρουμε αλλά διάολε σίγουρα είμαστε σκάλες ανώτεροι από την Ινδία. Ή την Τουρκία!” — Είναι πράγματι έτσι;

Ας το δούμε, βάζοντας τα πράγματα στην αληθινή τους διάσταση με την βοήθεια των δεδομένων και της αριθμητικής. Ουσιαστικά θα χρησιμοποιήσουμε την απλή πράξη της διαίρεσης των απόλυτων αριθμών, π.χ. 400,000 κρούσματα, με τον ολικό πληθυσμό για να δούμε την κατάσταση σε ποσοστά (επί τοις εκατό δηλαδή). Ο λόγος είναι απλός: τα ποσοστά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών. Ενώ το “400,000”, ως απόλυτος αριθμός κρουσμάτων δεν έχει κανένα νόημα αν συγκριθεί με το “561” της Κύπρου!

Ο πίνακας που ακολουθεί περιέχει δεδομένα από πέντε χώρες: Ινδία, Κύπρος, Ελλάδα, Βρετανία και Τουρκία. Πληθυσμός, αριθμός μολύνσεων, αριθμός θανάτων σε απόλυτους αριθμούς όπως καθημερινά δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Johns Hopkins University (και world-odometer για τους μέσους όρους 7 ημερών).

Ινδία, Κύπρος, Ελλάδα, Βρετανία, Τουρκία : σύγκριση αριθμού θυμάτων και κρουσμάτων λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία πληθυσμού

Το “Ποσοστό Μολύνσεων/Θανάτων επί του Πληθυσμού” βγαίνει διαιρώντας τον απόλυτο αριθμό μολύνσεων/θανάτων διά του πληθυσμού. Το ποσοστό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών.

Έτσι βλέπουμε, π.χ. ότι το ποσοστό συνολικών (total) μολύνσεων επί του πληθυσμού ήταν για την Ινδία 0.030%, ενώ για την Κύπρο υπερδιπλάσιο (0.067%)! Οι αριθμοί μολύνσεων/θανάτων “today” αναφέρονται στην σημερινή μέρα (05/05/2021). Ενώ οι αριθμοί “max” αναφέρονται στους μέγιστους. Και “7day max” αναφέρονται σε ένα μέσο όρο 7 ημερών κατά την κορύφωση.

Η πανδημία εξελίσσεται στον χρόνο. Και με διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε χώρα. Για να κρατήσουμε τα πράγματα απλά εδώ συγκρίνουμε τις χώρες ως προς την στιγμή της Κορύφωσης (μέχρι τώρα), το Ολικό και το Σήμερα. Δυστυχώς η κατάσταση στην Ινδία δεν έχει κορυφωθεί. Άρα καλύτερα συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε όταν η πανδημία τελειώσει. Αλλά και έτσι κάποια συμπεράσματα βγαίνουν.

Όπως π.χ. ότι η Ινδία, συνολικά από την αρχή της πανδημίας (total), έχει το χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης επί του συνολικού πληθυσμού ενώ η Κύπρος το μεγαλύτερο. Κάπου 5+ φορές μεγαλύτερο από την Ινδία (1.527% και 8.104%) μα και την Βρετανία (6.649%)! Ενώ μόνο σήμερα (today) η Κύπρος παρουσίασε υπερ-διπλάσιο ποσοστό μόλυνσης (0.067%) και από την Ινδία (0.030%) μα και από την Τουρκία (0.032%).

Συγκρίνοντας τον αριθμό των θανάτων ανά μονάδα πληθυσμού, συνολικά από την αρχή της πανδημίας, η Ινδία είναι στην καλύτερη θέση, δηλαδή λιγότεροι θάνατοι, με 0.0167%! (Προσοχή: με την προειδοποίηση ότι το κύμα εκεί ακόμα δεν υποχώρησε). Ακολουθεί η Κύπρος με 0.0389%. Ποσοστό υπερ-διπλάσιο από αυτό της Ινδίας! Χωρίς το κύμα, στην Κύπρο, να υποχωρεί ακόμα, επίσης. Έπεται η Τουρκία με 0.0500% (ενάμιση φορές χειρότερη από την Κύπρο). Και ακολουθεί η … τριτοκοσμική Ελλάδα με 0.1000%. Δηλαδή έξι φορές σε χειρότερη θέση από την Ινδία και δυο φορές χειρότερα από την Τουρκία. Τραγικός “πρωταθλητής” εδώ η Βρετανία …11 φορές χειρότερα από την Ινδία. Αλλά εμβολιασμένη ως προς κάποιες μεταλλάξεις.

Όσον αφορά τους θανάτους-μεταξύ-αυτών-που-μολύνθηκαν, αν και πρώτη στις μολύνσεις, η Κύπρος είναι στην καλύτερη θέση με 0.48%. Ακολουθεί η Ινδία. Ναι η Ινδία έχει λόγο Θανάτων-Μολύνσεων στο 1.09% (δηλαδή 1.09% αυτών που νοσούν πεθαίνουν). Ενώ η τριτοκοσμική Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στα 3.08%. Πολύ χειρότερο ακόμα και από την – “αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται” – Βρετανία (στα 2.88%). Ενώ το … σουλτανάτο του Ερντογάν — σύμφωνα με τους εθνικούς μας μαϊντανούς — είναι στην δεύτερη καλύτερη θέση με 0.85% και τρεισήμισι φορές καλύτερα από την … Ελλάδα! Παρομοίως, εξήμιση φορές καλύτερα από την Ελλάδα είναι η κατάσταση στην Κύπρο! Ναι πολλά τα θαυμαστικά!

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι η Κύπρος έχει ανησυχητικά μεγάλη διασπορά του ιού, συνολικά από την αρχή, αλλά ακόμα και σήμερα, μια τυχαία μέρα που τα ποσοστά έχουν μάλλον αρχίσει να πέφτουν μετά από δύο εβδομάδες lockdown.

Από την άλλη, στην Κύπρο όσοι μολυνθούν έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν (0.48%) παρά αν ήταν στην Τουρκία (0.85%), στην Ελλάδα (3.08%) ή στην Ινδία (1.09%). Σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα είναι η χειρότερη από όλες τις χώρες που εξετάσαμε. Ακόμα και από την Βρετανία (2.88%) που στην αρχή της πανδημίας σκότωνε τους … φτωχότερους … πολίτες της με εξαιρετική ευκολία και αποδοτικότητα. Σπεσιαλίστες γαρ. Αλλά φαίνεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση μαθαίνει αφού τώρα έχει ξεπεράσει τους μαιτρ. Ενώ την ίδια ώρα οι προβολείς των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης δεν είναι στους φτωχούς που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ αλλά στην Ινδία.

Συγκρίνοντας τις “Ευρωπαϊκές” χώρες με την Ινδία, βλέπουμε ότι όλες έχουν μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας.

Μα και σε ποσοστό θανάτων, πάλι η Ινδία είναι σε χαμηλότερα επίπεδα. Συγκρινόμενες με την Ινδία όλες οι χώρες που εξετάσαμε την ξεπερνούν: η Ελλάδα κατά +505%, η Κύπρος κατά +133%, η Τουρκία κατά +199% και η Βρετανία κατά +1045%. Σημείωση: Percentage Difference Ινδία-Ελλάδα: 100x(0.10120-0.01670)/0.01670=+505%.

Με αυτά τα εργαλεία μπορούμε να κάνουμε και μια, δυο υπόθεσεις: “Αν η Ινδία ήταν Ελλάδα“; “Αν η Ελλάδα ήταν Ινδία“; “Αν η Ινδία ήταν Κύπρος“;

Αν η Ινδία είχε τον πληθυσμό που έχει αλλά τους επιδημιολογικούς δείκτες της Ελλάδας τότε θα έπρεπε να έχει μέγιστο αριθμό θανάτων μόνο σε μια μέρα 17,252 (αλλά έχει 3,980) και συνολικά 1,396,540 (αλλά έχει 230,468). Και “Αν η Ελλάδα ήταν Ινδία” δηλαδή είχε τους επιδημιολογικούς δείκτες της Ινδίας με τον ίδιο ελληνικό πληθυσμό, τότε θα έπρεπε να έχει μέγιστο αριθμό θανάτων μόνο σε μια μέρα 31 (αλλά έχει 134) και συνολικά 1,790 (αλλά έχει … 10,847).

Αν η Ινδία είχε τον πληθυσμό που έχει αλλά τους επιδημιολογικούς δείκτες της Κύπρου τότε θα έπρεπε να έχει μέγιστο αριθμό θανάτων μόνο σε μια μέρα 13,160 (αλλά έχει 3,980) και συνολικά 537,922 (αλλά έχει 230,468). Και “Αν η Κύπρος ήταν Ινδία” δηλαδή είχε τους επιδημιολογικούς δείκτες της Ινδίας με τον ίδιο (εκ-)κυπριακό πληθυσμό, τότε θα έπρεπε να έχει μέγιστο αριθμό θανάτων μόνο σε μια μέρα 2 (αλλά έχει 8) και συνολικά 140 (αλλά έχει 327). Όσον για τις μολύνσεις … αν η Κύπρος είχε τον πληθυσμό της Ινδίας αλλά τους κυπριακούς επιδημιολογικούς δείκτες τότε θα έπρεπε να είχε … κρατηθείτε … 111 εκατομμύρια κρούσματα. Η Ινδία μέχρι τώρα έχει 21 εκ. κρούσματα. Μακάρι ποτέ η Ινδία να μην φτάσει την Κύπρο σε αυτόν τον τομέα!

Αλλά ας αφήσουμε την Ινδία γιατί η κατάσταση εκεί ακόμα δεν βελτιώνεται και στο μέλλον ίσως γίνει και χειρότερη από τις χώρες μας. Την ανάφερα γιατί τα Μ.Μ.Εξ. την αναφέρουν, κροκοδ(ε)ίλιω τω τρόπω.

Ας συγκρίνουμε λοιπόν Τουρκία-Ελλάδα: 100x(0.10120-0.05009)/0.05009=+102%. Διπλάσιοι, δηλαδή, οι θάνατοι στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη την πληθυσμιακή διαφορά! Έλα όμως που η Ελλάδα έχει μικρότερο ποσοστό μολύνσεων (3.284%) σε σύγκριση με την Τουρκία (5.927%).

Η Κύπρος βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από την Τουρκία όσων αφορά τους θανάτους αλλά σε χειρότερη όσων αφορά τις μολύνσεις. Θάνατοι, συνολικά Κύπρος-Τουρκία: 100x(0.05009-0.03898)/0.03898 = +28% περισσότεροι θάνατοι στην Τουρκία. Μολύνσεις, συνολικά Κύπρος-Τουρκία: 100x(5.927-8.104)/8.104 = -27%, δηλαδή υπάρχουν, συνολικά, λιγότερες μολύνσεις στην Τουρκία από την Κύπρο.

Τα δεδομένα αλλάζουν όσο η πανδημία εξελίσσεται. Ειδικά οι “ολικοί” δείκτες που συνεχώς προσθέτουν θύματα αλλά με διαφορετικούς ρυθμούς. Όμως πιστεύω ότι η εικόνα δόθηκε λίγο-πολύ σωστά. Μαζί και απλά εργαλεία ανάλυσης των αριθμών που μας σερβίρουν. Μακάβριες στατιστικές αλλά ας ξυπνήσουμε επιτέλους. Αρκετά με αυτούς τους καναπέδες.

ΑΧΠ

——————

About ΑΧΠ

\|/ Endika Mesa (islaind at yahoo.co.uk) ex livantes \|/
This entry was posted in COVID-19, Ελληνικά, Κύπρος, Γαούρκα και Μπανάνες, Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, Μελέτες and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s