2644 Βίκτωρ Χάρα

"Κι αν με ρημάξανε χίλια νυστέρια
μ’ ένα φτερό τρελό μοναδικό
στου Βίκτορ Χάρα πετάω τ’ αστέρια
μες τ’ αεράκι το εξωτικό..."

Στίχοι: Δώρα Σιτζάνη,
Μουσική: Μάνος Λοΐζος,
Πρώτη εκτέλεση: Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Ο Βίκτωρ Χάρα

Ο Βίκτωρ Χάρα

Ο Βίκτωρ Χάρα ταξιδεύει με χίλια μίλια την ώρα μαζί με τα παιδιά

Ο Βίκτωρ Χάρα ταξιδεύει με χίλια μίλια την ώρα μαζί με τα παιδιά

“Victor Jara sang songs for the people of Chile. In 1973, in the Santiago boxing stadium, a soldier cut off Jara’s fingers before six thousand of his fellow prisoners – and then shot the singer dead.”

“Ο Βίκτωρ Χάρα τραγουδούσε τραγούδια για τον λαό της Χιλής. Το 1973, στο στάδιο πυγμαχίας Σαντιάγκο ένας στρατιώτης έκοψε τα δάκτυλα του Χάρα μπροστά στους 6,000 συν-κρατούμενους του. Μετά τον σκότωσε με ένα πυροβολισμό.”
(Andrew Tyler, NME, 4 October 1975, δωρεάν με μικρές αλλαγές εδώ.)

Στις 11 Σεπτέμβρη του 1973 ο στρατηγός Πινοσέτ ηγείται στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του εκλεγμένου προέδρου της Χιλής, Αλιέντε. Σε λίγες ώρες οι πραξικοπηματίες ελέγχουν την Χιλή ενώ ο Αλιέντε είναι νεκρός. Στυγνή δικτατορία με την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών που είχαν και ανάμιξη στο πραξικόπημα (Υπ.εξωτερικών τότε ο Κίσσιντζερ μας) μέχρι και το 1990! Οι στρατιώτες που αναφέρονται στο κείμενο είναι πραξικοπηματίες, όργανα των χιλιανών στρατηγών και της ΣΙΑ μα και όπως αποδεικνύουν οι δολοφονίες και βασανισμοί που έκαναν, πρώτης τάξης σαδιστικά φασιστόμουτρα.

Ο Αλιέντε την ώρα του πραξικοπήματος, 11/1973

Ο Αλιέντε την ώρα του πραξικοπήματος, 11/1973

Το πτώμα του Αλιέντε λίγες ώρες μετά (11/1973)

Το πτώμα του Αλιέντε λίγες ώρες μετά (11/1973)

“Victor used to play guitar and write folk songs. But a soldier chopped his hands with an axe and machine gunned him to death so he doesn’t play guitar anymore.”

“Ο Βίκτωρ έπαιζε κιθάρα και έγραφε λαίκά (φολκ) τραγούδια. Μα ένας στρατιώτης του έκοψε τα δάκτυλα με ένα τσεκούρι και τον σκότωσε με το πολυβόλο για να μην παίζει κιθάρα πια.”
(Η αγγλίδα σύζυγος του Joan Jara στο ίδιο κείμενο)

“… 2009, the police investigation identified the name of the officer who first shot Víctor Jara in the head. The officer played Russian roulette with Jara, by placing a single round in his revolver, spinning the cylinder, placing the muzzle against Jara’s head and pulling the trigger.”

“… 2009, η αστυνομική έρευνα απεκάλυψε το όνομα του αξιωματικού που πρώτος πυροβόλησε τον Βίκτωρ Χάρα στο κεφάλι. Ο αξιωματικός αυτός έπαιζε ρωσσική ρουλέττα με τον Χάρα: έβαζε μια σφαίρα στο ρεβόλβερ του, στριφογύριζε τον κύλινδρο, τοποθετούσε την κάννη στο κεφάλι του Χάρα και τραβούσε την σκανδάλη.”
(από wikipedia)

[σ.σ. αυτή δεν είναι η ρωσσική ρουλέττα αλλά μια παραλλαγή της. Η λεγόμενη και ρωσσική ρουλέττα του Δειλού ή ρωσσική ρουλέττα έμμισθου της CIA. Σε αυτή την παραλλαγή η κάννη σημαδεύει αποκλειστικά το κεφάλι του ενός παίκτη ενώ στη σκανδάλη βρίσκεται αποκλειστικά το δάκτυλο του άλλου, του έμμισθου.]

Estadio Chile (τελευταίο ποίημα του Βίκτωρ Χάρα γραμμένο στο στάδιο που τον κρατούσαν, )

"...Seis de los nuestros se perdieron
en el espacio de las estrellas.
Un muerto, un golpeado como jamas creí
se podria golpear a un ser humano.
Los otros cuatro quisieron quitarse todos los temores
uno saltó al vacio,
otro golpeandose la cabeza contra el muro,
pero todos con la mirada fija de la muerte."
...
"Six of us were lost
as if into starry space.
One dead, another beaten as I could never have believed
a human being could be beaten.
The other four wanted to end their terror
one jumping into nothingness,
another beating his head against a wall,
but all with the fixed stare of death.
...
What horror the face of fascism creates!
They carry out their plans with knife-like precision.
Nothing matters to them.
To them, blood equals medals,
slaughter is an act of heroism.
Oh God, is this the world that you created,
for this your seven days of wonder and work?
Within these four walls only a number exists
which does not progress,
which slowly will wish more and more for death."

Ενας Σοβιετικός βαφτίζει τον αστεροειδή 2644 …

2644 Βίκτωρ Χάρα [αστεροειδής] ανακαλύφθηκε και ονομάστηκε έτσι από τον Σοβιετικό / Ρώσσο αστρονόμο / αστροφυσικό Nikolai Stepanovich Chernykh στην επιστημονική πόλη Nauchnyj, Crimea, Ukrainian SSR, Soviet Union στες 22 Σεπτέμβρη, 1973″
(wikipedia)

Κώλος και βρακί : Θάτσερ και Πινοσέτ

Το 1998 ο πραξικοπηματίας και ηθικός αυτουργός (αν όχι και φυσικός) των βασανισμών και δολοφονιών χιλιάδων δημοκρατικών Χιλιανών, Πινοσέτ επισκέπτεται την Αγγλία. Οι αρχές αναγκάζονται να τον βάλουν σε κατ’οίκον περιορισμό μέχρι να αποφασίσουν τι θα γίνει με το διάταγμα έκδοσης που ζήτησε ο Ισπανός δικαστής Μπαλτασάρ Γκαρθόν. Η Θάτσερ τον επισκέπτεται και δημόσια του πλέκει το εγκώμιο και τον ευχαριστεί για την βοήθεια του κατά την διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντς με την Αργεντινή (π.χ. εδώ).
Φασισμός-Καπιταλισμός οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ισως σε μια άλλη ζωή να αλλάξουν ρόλους τα δύο φιλαράκια για να μην βαριούνται.
Α! Να μην ξεχάσουμε και τι έγινε ο Ισπανός Δικαστής. Δικάστηκε το 2012 γιατί διέταξε τηλεφωνικές υποκλοπές που ήταν παράνομες. Τον βρήκαν αθώο. Εντούτοις τον απάλλαξαν από τα καθήκοντα του για 11 χρόνια – ουσιαστικά τον αφυπηρέτησε η Ισπανική Δικαιοσύνη (Ποιού Δικαιοσύνη είπαμε;)
Επίσης σύγκρινε και την έκδοση του Ανσάντζ στην Σουηδία ενόσω βρισκόταν στην Αγγλία με αμφισβητούμενη κατηγορία βιασμού.

Αυτοί χτίζουν, οι άλλοι χαλούν.
Οι μεν στο φώς, οι δε στο σκοτάδι,
στον απόπατο, μέσα στα σκατά.

ΑΧΠ

—–

ΥΓ1. Με πόσα τρέχει ο νους στην νεκρή ζώνη μεταξύ ενός χαμένου πέναλτυ (από τον … Γκονζάλο Χάρα) και του σφυρίγματος της λήξης (Βραζιλία-Χιλή, 06/2014);

ΥΓ2. αντιγραφή από www.sombrero.gr :

Έναν περίπου μήνα μετά, στις 21 Νοεμβρίου, το “Εθνικό Στάδιο της Χιλής” (στο οποίο επίσης είχαν φυλακιστεί και εκτελεστεί αρκετοί άνθρωποι) άνοιγε ξανά τις πόρτες του, αυτήν την φορά για χάρη του ποδοσφαίρου. Η Χιλή φιλοξενούσε την Σοβιετική Ένωση στο επαναληπτικό παιχνίδι των διηπειρωτικών πλέι οφ για την ομάδα που θα συμπλήρωνε το πρόγραμμα του Μουντιάλ του 1974 που θα διεξαγόταν στην Δυτική Γερμανία. Το πρώτο παιχνίδι στην Μόσχα είχε λήξει ισόπαλο 0-0 και όλα θα κρινόταν στην ρεβάνς. Μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους οι παίκτες της εθνικής ομάδας της Χιλής (μαζί με το διαιτητικό τρίο) παρατάχθηκαν κανονικά στον αγωνιστικό χώρο, έκαναν τυπικότατα την σέντρα και αφού αντάλλαξαν μερικές πάσες κατεβαίνοντας προς την αντίπαλη περιοχή, σκόραραν με τον αρχηγό της ομάδας. Απέναντι τους δεν υπήρχε… κανείς.

Η Σοβιετική Ένωση σε μια από τις πιο γνωστές φορές της Ιστορίας που η πολιτική και το ποδόσφαιρο συναντήθηκαν και έχασαν τον ξεχωριστό τους χαρακτήρα, αρνήθηκε να αγωνιστεί σ” ένα γήπεδο στο οποίο είχαν τόσο πρόσφατα εκτελεστεί τόσοι κρατούμενοι, κυρίως αριστερών φρονημάτων, και στο οποίο όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε την εποχή εκείνη «μπορούσες ακόμα να διακρίνεις κηλίδες αίματος». Η FIFA με την σειρά της δεν δέχτηκε να γίνει το παιχνίδι σε ουδέτερη χώρα κι έτσι με το πιο εύκολο γκολ που έχει μπει ποτέ σε ποδοσφαιρικό αγώνα η Χιλή πήρε το εισιτήριο για το παγκόσμιο κύπελλο.

Ολόκληρο το κείμενο βρίσκεται εδώ:
http://www.sombrero.gr/2011/05/%CE%BF-%CE%B2%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81-%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF-%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CE%BB-%CF%84%CE%B7%CF%82/#sthash.BQOrmW41.dpuf

ΥΓ3. “… Μέσα στην μητρόπολη Πάφου είχε ένα πραξικοπηματία αστυνομικό, καταγόταν από την Επισκοπή και ήταν παντρεμένος στην Εμπα. Αυτός δολοφόνησε τον Κυριάκο, του έβαλε το περίστροφο μέσα στο στόμα και τον πυροβόλησε την 1η Ιουλίου 1974.”
Από τη μαρτυρία ενός χαροκαμένου πατέρα για τον φόνο του 16χρονου παιδιού του από κύπριο εοκαβητατζή – φασιστόμουτρο.

Αλλα λινκς:

Eschucha Chile“.(“Ακου Χιλή” με την φωνή της Ολγας Ολέφσκαγια) στο Ράδιο Μόσχα

Pesnyary : In Memory of Victor Jara (Σοβιετικό – Λευκορωσσία – folk-και-κάπως-rock συγκρότημα).

Calexico : Jara’s hands.

The Melodic (από το νότιο Λονδίνο!) : Ode to Victor Jara.

Pete Seeger : Estadio Chile.

About ΑΧΠ

\|/ Endika Mesa (islaind at yahoo.co.uk) ex livantes \|/
This entry was posted in τα Παιδιά, Δημοφιλή & Ωραία, Θαμμένη Ιστορία, Σοσιαλισμός, Κεντρικός Σχεδιασμός, το Μέλλον and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to 2644 Βίκτωρ Χάρα

  1. Pingback: 4 – Project Cybersyn – Κεντρικός Σχεδιασμός στη Χιλή του Αλιέντε – Opsroom – 4 | Το προνόμιο του Φτωχού

Leave a comment