Για τις μεταλλάξεις του COVID

Εδώ και μήνες εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί ο COVID-19 στην χώρα μας. Ευπαθείς και μη.

Ενώ τα παπαγαλάκια των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, αυτά που κάποτε έλεγαν δημοσιογράφους, κάθε 5 λεπτά βάζουν την κασέτα: “ατομική ευθύνη, ατομική ευθύνη”. Μαζί και με τις χαζοχαρούμενες γλάστρες όλων των φύλων, τους μουσικούς παραγωγούς, τηλε-chef, ανεγκέφαλους με σορτσάκια, τίγκα στα στεροειδή και τα παντός είδους αστεράκια που έπεσαν από τον πλανήτη Κοκαΐνη. “Ατομική ευθύνη, ατομική ευθύνη”.

Συν οι χορηγούμενες διαφημίσεις που προτρέπουν να πλένουμε τα χέρια μας, να φοράμε μάσκες, να περιορίσουμε μετακινήσεις και επαφές, να κρατάμε αποστάσεις. Και αυτές παίζουν κάθε 15 λεπτά σε loop εφόσον το Κράτος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληρώνουν.

Εμείς ανεχόμαστε την μάλαξη του εγκεφάλου μας από τις εκνευριστικά βελούδινες φωνές τους για το καλό μας και των άλλων. Αν και πολλοί βλέπουμε ότι ακόμα και ο COVID να φύγει, τα νέα ήθη, αυτή η νέα τάξη πραγμάτων θα συνεχίσει να υπάρχει. Μαζί και το δίχτυ οικονομικής προστασίας για τους cheer-leaders, που δεν τους έκατσε και άσχημα.

Η “νέα”, γνωστή από τον Σεπτέμβρη του 2020, μετάλλαξη του COVID μελετήθηκε από κάποιους βρετανούς επιστήμονες που είπαν ότι έχει μεταδοτικότητα και διείσδυση στα κύτταρα μας, αυξημένη κατά 70% και ότι αυξάνει τον δείκτη μετάδοσης, R, κατά 0.4. Τι σημαίνει αυτό για χώρες που έχουν φτάσει σε μια ισορροπία με R στο 1.0 αλλά με μεγάλο αριθμό καθημερινών κρουσμάτων π.χ. 300; Η αύξηση του R στο 1.4 θα οδηγήσει σε έκρηξη σε μερικές μόνο μέρες: 300, 400, 600, 800, 1100 … πολύ χοντρικά.

Οι Βρετανοί που παρακολουθούν συστηματικά το γονιδίωμα των COVID που κυκλοφορούν στην χώρα τους είδαν ότι αυτή η μετάλλαξη ανεβαίνει και τώρα κυριαρχεί σε κάποιες περιοχές. Ενδεικτικό και της μεταδοτικότητας της. Με αυτά τα στοιχεία έχουν πάρει αποφάσεις αυστηροποίησης τοπικών lockdown.

Από την άλλη μεριά, κάποιοι κατηγορούν την βρετανική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί ως φόβητρο αυτή την μετάλλαξη για να εμπεδώσει ο κόσμος νέα αυστηρότερα lockdown.

Πάνω στις δραματικές εκκλήσεις του βρετανού Πρωθυπουργού πάτησαν 55 χώρες για να κλείσουν τα σύνορα τους με την Βρετανία, όπως η Γαλλία, Ισπανία, Καναδάς, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία κτλ. Πάντως η ΕΕ δεν υιοθέτησε κοινό κλείσιμο συνόρων ΕΕ-Βρετανίας αν και οι 4 μεγαλύτερες οικονομίες της το έκαναν ήδη.

Τώρα μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει την αντίδραση της δικής μας Κυβέρνησης και των “συστημικών επιδημιολόγων – λοιμοξιολόγων” (παρακαλώ ας μου αποδοθεί το clopyright της φράσης!);

Τα μέτρα που ανακοίνωσαν στερούνται επιστημονικής βάσης αν και έχουν επιστημονική έγκριση. Από τα παράδοξα της συμβίωσης Καπιταλισμού και Επιστήμης σε αυτή την Μπανανία. Οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, οι δικοί μας τα πλένουν …

Πρώτα είπαν ότι όσοι φτάνουν στην χώρα από Βρετανία θα αυτο-περιορίζονται για 7 μέρες – σπίτι τους ή στο ξενοδοχείο τους αν πρόκειται για τουρίστες.

Μετά από λίγες ώρες αποφάσισαν να στέλλουν όσους έρχονται από Βρετανία (300 άτομα μόνο χθες, 3 νέες πτήσεις σήμερα) σε άλλα, ειδικά, ξενοδοχεία για 7 μέρες. “Της Δημοκρατίας” τα χαρακτήρισε ο αγράμματος συντάκτης του κρατικού καναλιού! Πάλι καλά που δεν τα είπε “… της εξηντάχρονης”. Με όλα τα έξοδα πληρωμένα από το Κράτος. Δηλαδή από τον φορολογούμενο. Φάτε ξενοδόχοι. Και μάλιστα διπλά. Από όσους Βρετανούς τουρίστες έκλεισαν και πλήρωσαν ήδη ξενοδοχείο …

Δηλαδή τι έγινε και “αυστηροποίησαν” τα μέτρα; Τους πήραν τηλέφωνο οι ξενοδόχοι και τους είπαν ότι έχουν και αυτοί ευρω-μασέλλα και πρέπει να φάνε; Ή κάποιος τους είπε ότι η μετάλλαξη είναι τόσο επικίνδυνη όσο για να φάνε κάποιοι ξενοδόχοι αλλά όχι περισσότερο για να κλείσουν τα αεροδρόμια και να χάσουν την πίτα οι άλλοι;

Το μέγεθος της βλάβης αυτής της ανόητης απόφασης του Κράτους χέρι-χέρι με τους Πτυχιούχους μας θα δούμε ποιο θα είναι. Αν πράγματι αυτή η νέα μετάλλαξη θα κάνει τον COVID-19 μεταδοτικότερο και στην χώρα μας. Από την άλλη, δεν νομίζω ότι θα μάθουμε ποτέ! Κανένας δεν δίνει λογαριασμό για τα γονιδιώματα του COVID στην χώρα, κανένας δεν θα κάτσει να συσχετίσει αριθμό κρουσμάτων με αυτή την μετάλλαξη ή άλλες που θα ακολουθήσουν για να δει αν κυβερνητικές αποφάσεις ήταν σωστές. Τρώνε από αυτά τα χέρια και παρασημοφορούνται.

Δεν θα ήταν καλύτερα όμως αν βασίζονταν σε πραγματικά, επιστημονικά δεδομένα;

— “Μα υπάρχει άλλος τρόπος;” Ένας ορθολογιστής άνθρωπος θα σκεφτόταν.

— Φυσικά! Η μέθοδος των τριών “ου”: Κουτουρού.

Όπως και έπραξαν. Αν είναι επικίνδυνη η μετάλλαξη θα έπρεπε πάση θυσία να αποφύγουν την εισαγωγή της αφού έστω και λίγα να εισαχθούν θα ακολουθήσει, λογικά, το ίδιο σπιράλ που βλέπουμε στην Βρετανία. Τουλάχιστον μέχρι τα εμβόλια να επαληθεύσουν ότι την καλύπτουν θα πρέπει να την αποφύγουν. Και αν δεν είναι επικίνδυνη, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Τώρα, με την απόφαση αυτή, πληρώνουν 300 άτομα που φτάνουν καθημερινώς επί 30 (μόνο;) ευρώ επί 7 ημέρες καραντίνα = 63,000 ευρώ την ημέρα συν τα έξοδα μεταφοράς τους, συν ένα τεστ για τον καθένα συν απολυμάνσεις, συν χαρτομάνια. Έτσι χοντρικά.

Το ημίμετρο που πήραν, εκτός του ότι επιχορηγεί τους ξενοδόχους δεν κατάλαβα σε τι άλλο αποσκοπεί; Μήπως να καθυστερήσουν την εξάπλωση της μετάλλαξης μέχρι να έρθει το εμβόλιο (για όλους) συν 1 μήνα για να δράσει; Είναι σίγουρο ότι θα προλάβουν πριν τους προλάβει η μετάλλαξη; Και αν το εμβόλιο δεν καλύπτει αυτή την μετάλλαξη;

Aν έχεις την παραμικρή αμφιβολία τα κλείνεις. Βέβαια θα τους κάνουν τέττε και οι ξενοδόχοι και οι αερογραμμές και ο διαχειριστής του αεροδρομίου. Αυτό είναι το Risk Assessment που έκαναν πραγματικά. Αν και θα ήταν πιο πιστευτοί αν έλεγαν “η μετάλλαξη είναι ήδη μέσα στην χώρα” (εγώ δεν γνωρίζω αν είναι ή όχι και μάλλον ούτε και αυτοί) και δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο, άρα δεν παίρνουμε μέτρα.

Δεδομένου ότι ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι οι μεταλλάξεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας, παρακολουθούμε δειγματοληπτικά το γονιδίωμα των ιών που ανιχνεύονται στους ασθενείς μα και στους επιβάτες από το εξωτερικό; Αν ναι, τότε ξέρουν σίγουρα τι κυκλοφορεί.

Μόλις τώρα πληροφορήθηκα ότι στην Βρετανία ανιχνεύτηκε μια νέα μετάλλαξη του COVID. Bρήκαν ότι προέρχεται από την Νότια Αφρική. Το ότι οι Βρετανοί καταφέρνουν να ελέγχουν το γονιδίωμα των COVID που φέρνουν επισκέπτες στην χώρα δείχνει, τουλάχιστον, οργάνωση και ότι παίρνουν, τώρα, αν και αργά, πολύ στα σοβαρά τον ιό. Ενδεικτικό επίσης είναι ότι σκέφτονται να σταματήσουν τις πτήσεις από Ν.Αφρική (μιλάνε για περιορισμούς) μόλις απαγόρευσαν την είσοδο σε όλους τους επισκέπτες από την Νότια Αφρική πλην Βρετανών και Ιρλανδών.. Δεν θα έπρεπε να παρακολουθούμε και εμείς τα αεροδρόμια μας με παρόμοιο τρόπο; Και δεν θα έπρεπε η Ε.Ε. και αυτή η Επίτροπος που μας την διαφημίζουν κάθε μέρα ότι το χέρι της δεν έχει σταματήσει να βάζει υπογραφές κάτω από υπέρογκα συμβόλαια αγοράς εμβολίων, να μας προμηθεύσουν, τουλάχιστον, με μονάδες ανίχνευσης γονιδιώματος για τα εισαγώμενα κρούσματα; Ή ΜΕΘ αναπνευστήρες; Και δεν θα έπρεπε να νομοθετήσει για ένα ελάχιστο αριθμό ΜΕΘ ανά 100,000 πολίτες; Όπως νομοθετούν για τα μέγιστα ποσοστά δημοσίου χρέους/ΑΕΠ, όπως νομοθετούν για να σπρώξουν κλωνοποιημένα προϊόντα στα ράφια, όπως σπρώχνουν την εμπορική συμφωνία TTIP με τις ΗΠΑ – που ξέρουμε πόση χλωρίνη κατά κεφαλή (ΧΚΚ) καταναλώνουν. Τέλος πάντων.

Ακολουθούν κάποιες σκέψεις και αριθμοί.

Μετάλλαξη είναι ο (εκπληκτικός!) μηχανισμός της Φύσης ώστε οι ζωντανοί οργανισμοί να προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους, που αλλάζει. Η μετάλλαξη δεν είναι απόφαση των οργανισμών αλλά οφείλεται σε τυχαία γεγονότα που συμβαίνουν είτε μέσα τους (π.χ. λάθη κατά την αναπαραγωγή κυττάρων) ή στο γήινο περιβάλλον (χημικά, ιονίζουσα ακτινοβολία) ή ακόμα και σε μακρινούς ή κοντινούς πλανήτες, τον Ήλιο, με την μορφή ακτινοβολίας γάμμα (που συνήθως απορροφά η γήινη ατμόσφαιρα, αλλά …). Έτσι ο γενετικός κώδικας τυχαίων οργανισμών αλλάζει τυχαία από τυχαίους παράγοντες, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Η Τυχαιότητα σε όλο της το μεγαλείο.

Ορισμένες παρατηρήσεις σε πολύ απλή γλώσσα:

 • Μια μετάλλαξη επιδρά στον γενετικό κώδικα, το “αρχιτεκτονικό σχέδιο”, ενός κυττάρου με το να αλλάζει κάποια μόρια του. Το μεταλλαγμένο γενετικό υλικό (DNA, RNA κτλ.) μπορεί να βρίσκεται σε ένα μονοκύτταρο οργανισμό, π.χ. σε ένα ιό. Ή σε ένα κύτταρο μέσα στα τρισεκατομμύρια (!) του ανθρώπινου σώματος.

 • Ένας μεταλλαγμένος ιός, αν επιζήσει, θα μεταφέρει την μετάλλαξη του στα “παιδιά” του, με την κλωνοποίηση του γενετικού υλικού του κατά την κυτταρική αναπαραγωγή. Με μεγάλους ρυθμούς αναπαραγωγής.

 • Όμως μια μετάλλαξη σε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος έχει πολύ λίγη πιθανότητα να μεταφερθεί στους απογόνους του – κάθε γενιά 20 χρόνων. Συγκεκριμένα, πρέπει αυτή να είναι σε κύτταρα στο σπέρμα ή ωάρια – τα μέσα αναπαραγωγής δηλαδή. Και όχι στο χέρι ή στο πόδι!

 • Η μετάλλαξη είναι γενικά, σύμφωνα με τους νόμους των πιθανοτήτων, καταστροφική ή ουδέτερη για τον οργανισμό. Σαν να ανοίγεις τον πύργο του κομπιούτερ (δηλαδή ενός πολύπλοκα δομημένου “οργανισμού”) και τυχαία αφαιρείς μια αντίσταση ή ένα πυκνωτή. Μπαμ. Όμως στην περίπτωση των ζωντανών οργανισμών το γενετικό τους υλικό περιέχει πλεονασμό και “αχρησιμοποίητα” μέρη άρα μεγάλη είναι και η πιθανότητα η μετάλλαξη να κτυπήσει εκεί και να είναι ουδέτερη. Να αλλάξει τον Γενότυπο αλλά να μην έχει καμιά παρενέργεια στον Φαινότυπο.

 • Σε ελάχιστες περιπτώσεις η μετάλλαξη αλλάζει τον οργανισμό ώστε να έχει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης στο υφιστάμενο, την δεδομένη στιγμή, περιβάλλον του. Αν δεν πετύχει, ο οργανισμός εξαφανίζεται. Κάτι που είναι μέρος της Φύσης και της Τυχαιότητας. Αν πετύχει όμως, έχει ανέβει ένα σκαλοπάτι. Έχει αποκτήσει ένα πλεονέκτημα απέναντι στα στοιχεία της Φύσης αλλά και στους άλλους οργανισμούς με τους οποίους μοιράζεται πόρους. Κρατάει το πλεονέκτημα και συνεχίζει για το επόμενο, μέσα στο περιβάλλον του, την δεδομένη στιγμή.

 • Αυτό έχει συμβεί και με αυτή την μετάλλαξη του COVID-19 από τις χιλιάδες που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Του έχει εξασφαλίσει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Δηλαδή διείσδυσης και μόλυνσης κυττάρων άλλων οργανισμών με μια τυχαία αλλαγή του γενετικού του κώδικα που κάνει τις “ακίδες” του (τις “βεντούζες” στις καρικατούρες του ιού) πιο αποτελεσματικές. 70% περισσότερο αποτελεσματικές όπως λένε. Αυτό εις βάρος των άλλων οργανισμών, εμάς δηλαδή, που μοιραζόμαστε το υφιστάμενο περιβάλλον.

 • Επαναλαμβάνω: ο οργανισμός κρατάει το πλεονέκτημα για αυτόν και τους απογόνους του και συνεχίζει για το επόμενο, μέσα στο περιβάλλον του, την δεδομένη στιγμή. Αν μία μετάλλαξη του το αφαιρέσει τότε γίνεται “υποδιέστερος” σε σύγκριση με τους άλλους τους πληθυσμού, που ακόμα το έχουν, και απλώς εξαφανίζεται.

 • Ως άσκηση επί χάρτου, πλεονέκτημα για ένα ιό θα ήταν να αυξήσει την μεταδοτικότητα του για να εξασφαλίζει πιο εύκολα το σώμα για να ζήσει. Ξέρουμε ότι ο COVID πεθαίνει στις επιφάνειες μετά από κάποιες μέρες, εκτός αν βρει ανθρώπινο σώμα. Αν ο ιός γίνει περισσότερο θανατηφόρος δεν θα ωφεληθεί. Το σώμα που έχει μολύνει θα πεθάνει, θα σταματήσει να μολύνει άλλους και όσοι ιοί είναι μέσα θα πεθάνουν επίσης. Άρα όσες μεταλλάξεις οδηγήσουν σε περισσότερο θανατηφόρους ιούς αργά ή γρήγορα θα εξαλειφθούν (ή όλοι μας θα εξαλειφθούμε), εφόσον κρατάμε τα μέτρα προστασίας. Η ασυμπτωματικότητα είναι επίσης ένα μεγάλο γενετικό πλεονέκτημα που απέκτησε αυτός ο ιός.

 • Υπάρχουν αλγόριθμοι στην Τεχνητή Νοημοσύνη που εμπνεύστηκαν από την γενετική και ειδικά τις μεταλλάξεις και την θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη: οι Γενετικοί Αλγόριθμοι λύνουν προβλήματα βελτιστοποίησης εξελίσσοντας μια λύση, “παντρεύοντας” την με άλλες “καλές” λύσεις για να κάνει παιδάκια ακόμα καλύτερες λύσεις. Τόσο απλά.

 • Περισσότερο διάβασμα εδώ (παραθέτω χωρίς άδεια από τους συγγραφείς):

Τώρα ας δούμε και κάποια σχετικά νούμερα.

Μια εταιρεία που παράγει εμβόλιο νέας τεχνολογίας (mRNA) πιστεύει (confident) ότι το εμβόλιο που ήδη κυκλοφορεί θα προστατεύει και από αυτή την μετάλλαξη. Αλλά αν είναι ανεπαρκές τότε μπορεί να παράξει άλλο μέσα σε 6 εβδομάδες. Το οποίο λογικά (;) θα χρειαστεί καινούριες κλινικές δοκιμές (16 εβδομάδες;) και καινούριες πιστοποιήσεις (χρειάζονται;) (2 εβδομάδες;) και μετά χρόνος για μαζική παραγωγή, η οποία μπορεί να γίνεται παράλληλα με τις κλινικές δοκιμές – άρα 0, και τέλος, κυκλοφορία στις χώρες (3 εβδομάδες;). Άρα αν η μετάλλαξη χρειαστεί καινούριο εμβόλιο τότε θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος 6+16+2+3=27 εβδομάδων από σήμερα για να ξεκινήσουν εμβολιασμοί εκ νέου. Δηλαδή 6 μήνες επιπλέον αν, επαναλαμβάνω, η μετάλλαξη αυτή χρειαστεί καινούριο εμβόλιο. Και αν κάτι δεν πάει στραβά. Π.χ. παρενέργειες σε όσους θα έχουν ήδη εμβολιαστεί με τα υφιστάμενα ή από διαφορετικές εταιρείες ή με διαφορετικές τεχνολογίες. Είναι δύσκολο να προβλέψεις την αλληλεπίδραση.

Αλλά έστω ότι το υφιστάμενο εμβόλιο είναι επαρκές για αυτή την μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι για τους επόμενους 6 μήνες, μέχρι και αν εμβολιαστούν αρκετοί, θα έχουμε αυξημένους θανάτους λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας (επαναλαμβάνω: αν η αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 70% ισχύει). Δηλαδή και πάλι υπάρχει τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.

Στο μεταξύ ο ιός θα μεταλλάσσεται. Αυτό έχει ήδη ειπωθεί.

ΑΧΠ

——–

Έκανα κάποιες πολύ μικρές αλλαγές μετά από 12 ώρες. Δεν αλλάζει και τίποτα.

About ΑΧΠ

\|/ Endika Mesa (islaind at yahoo.co.uk) ex livantes \|/
This entry was posted in Κύπρος, Γαούρκα και Μπανάνες, Καπιταλισμός, Βαρβαρότητα, Εκμετάλλευση, Εξαπάτηση, Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, Χιούμορ / Σάτιρα and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Για τις μεταλλάξεις του COVID

 1. Pingback: Όλα τα νούμερα κερδίζουν για την Φύση – Ο ιός, οι μεταλλάξεις και η αλληλούχηση ανά χώρα | Το προνόμιο του Φτωχού

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s